nápověda pro zákazníky   |  

CSS

CSS (Cascading Style Sheets, česky: tabulky kaskádových stylů) je jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML.

Jazyk byl navržen standardizační organizací W3C a byly vydány zatím dvě úrovně specifikace CSS1 a CSS2, dokončuje se revize CSS 2.1 a pracuje se na verzi CSS3.

Hlavním smyslem je umožnit oddělit vzhled dokumentu od jeho struktury a obsahu. Původně to měl umožnit už jazyk HTML, ale v důsledku nedostatečných standardů a konkurenčního boje výrobců prohlížečů se vyvinul jinak. Starší verze HTML obsahují celou řadu elementů, které nepopisují obsah a strukturu dokumentu, ale i způsob jeho zobrazení. Z hlediska zpracování dokumentů a vyhledávání informací není takový vývoj žádoucí.

Hlavní výhodou CSS je, že obsah webu a design s formátováním jsou od sebe odděleny ve zvláštních souborech. Při změně vzhledu není nutné opravovat každou s tránku s obsahem, ale jen soubor .css. Ten se také ukládá do mezipaměti prohlížeče a zobrazování stránek se urychlí.

Je také možné napsat více stylů pro různá výstupní zařízení. Webdesigner má tak možnost určit, jak bude stránka vypadat na monitoru, v PDA, při tisku apod.


TOPlist